Teklifler Beklentilerin Çok Altındadır.

6. Dönem Toplu Görüşmelerde zam pazarlığı devam ederken Hükümet kanadından gelen Tekliflerin Enflasyon rakamlarının çok altında kalması nedeniyle Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet DOĞRUYOL basın açıklaması düzenledi.Basın açıklamasında DOĞRUYOL ;

Yetkili Sendikanın Enflasyonun Altındaki Zam Talebine, Mevcut Hükümetten de benzer şekilde teklif…
​6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleriyle 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023 yılları maaş zamlarının belirleneceğini toplu sözleşmelerde hükümet teklifini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin’in, açıklamasına göre hükümetin, memur ve memur emeklisine teklifi, 2022’nin ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2023’ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkları olarak teklif etti.
​Maalesef yapılan teklif geçmiş yıllarda olduğu gibi, memur ve memur emeklilerinin beklentilerini karşılamamış, 6 milyondan fazla memur ve memur emeklisini hayal kırıklığına uğratmıştır.
​TÜİK’in açıklamalarına göre geçtiğimiz Temmuz ayı enflasyon oranının %18.95 olduğu bir ortamda, yetkili sendikanın 2022 yılı için %21, 2023 yılı için %17 zam istemesini anlamak mümkün değildir. 2023 yılı için istenen zammın bu günkü açıklanan enflasyonun altında olması, yapılan toplu sözleşmelerin 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin hakkını aramaktan ne kadar uzak olduğunun göstergesidir.
Mevcut Hükümetin 2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5, ikinci 6 ayı için yüzde 6, 2023’ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkları olarak teklif etmesi memur ve memur emeklilerinin beklentilerinden çok uzaktır.
​Her geçen yıl alım gücü düşen memur ve memur emeklilerimizin ekonomik kayıplarının telafi edilebileceği oranlarda zam verilmelidir.
​Enflasyon oranında zam vermek demek, sıfır zam vermek demektir. Kaldı ki, bu güne dek verilen zamlar, her zaman enflasyonun altında kalmış, enflasyon oranına çekilerek enflasyon memur ve memur emeklisine enflasyon farkı ödenmiştir. Yani yetkili sendika enflasyonun altında zam oranlarına imza attığından dolayı, yaptığı toplu sözleşmenin hiçbir manası yoktur.
​Yapılması gereken, öncelikle geçmiş yıllardan bu yana, en azından son 10 yılda yaşanan alım gücü düşüşünün telafi edilmesi ve istenen zam oranlarının da, yüzdelik zamlardan çıkartılarak, enflasyon artı diyerek toplu sözleşme pazarlığının yapılması gerekmektedir.
​Yoksa, geçmiş yıllarda yaşadığımız hayal kırıklılarını bu dönem de yaşayacağımız bu günden görülmektedir. Mevcut hükümet, yada hükümetler verilecek zam oranlarını düşük tutmak için çabalayabilir. Ancak yetkili sendikanın görevi, memur ve memur emeklisinin lehine olabilecek her türlü girişimde bulunmak mücadelesini vermek olmalıdır.Dedi.