İzmir Şube Başkanı Radyoloji Yönetmeliği Hakkında Bilgi verdi.
Birlik Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Aykan DÜZOVA Yeni Yayınlanan Radyoloji Yönetmeliği Hakkında Bilgi verdi.25.Nisan.2022 tarih 5530 karar sayı ile Radyoloji, Radyom maddesi ve Elektrikli Tedavi ve diğer Fizyoterapi Müesseseleri hakkında kanunun 3.maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları kanunun 2.inci. ve 103 üncü maddeleri gereğince yeni yönetmelik yayınlandı.
En çok merak edilen ve sıkça sorulan ve kaygı uyandıran sorulara cevap olabilmek değerlendirmek adına görüşlerimiz,
**Radyasyonla teşhis tedavinin ve araştırmanın yapıldığı yerlerde Haftalık çalışma süresi olan 35 saati geçmeyecek şekilde vardiya veya nöbet şeklinde düzenlenebilecektir. Örneğin çalışma saati olarak günlük 7 saat hafta içi 5 iş günü çalışarak haftalık 35 saat veya haftalık olarak 24 saat nöbet + 11 saat vardiya şeklinde 35 saat çalışma düzeni yapılabilecek ya da farklı saat dilimlerine göre haftalık çalışma planı yapılabilecektir.
** Haftalık çalışma saati 35 saat olduğu için fazla mesai ve ekstra nöbet tutturulamaz.
** Ameliyathane, yoğun bakım ve skopi alanlarında çalışan diğer personel çalıştığı saatleri oranında şua izni kullandırılır,
** Denetimli alanlarda iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı ile çalışanlara verilecek sağlık izin süresi hesaplanırken doğum, ölüm, evlilik ve yıllık izin süreleri çalışma sürelerine dahil edilmez
** Radyasyon çalışanlarından yeni işe başlayanlar bir yıl sonra şua izni kullanabilecektir, ayrıca o yıl içinde çalışmış olduğu kalan günleri, ayları ( 2,5 gün ) den hesaplanarak ek’2 tabloya göre izin kullanabilecektir. Yada toplam İş gününü X çalışmış olduğu mesai saatti = çıkan saatte göre Ek 2 deki tabloya göre izin kullandırılır.
** MR teknikerleri, usg, rapor yazan doktorlar şua izni kaldırılmıştır.
Sonuç Olarak,
1- İyonize Radyasyon kaynakları ile çalışan herkes Şua izni kullanacak ancak hiçbir şekilde şua izni 30 gün olarak uygulanamayacaktır.
2- Liyakat sahibi olmayan, iş bilmez yöneticilerin keyfi uygulamalarının olabileceği,
3- Birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda ve 2.3 üncü basamak hastanelerde Radyasyon kaynakları ile çalışanların kesintisiz hizmet veren alanlarda işleyişi aksatmayacak şekilde planlamanın zor olacağı veya tüm personelin yılın son aylarını bekleyerek yığılmaların ulaşacağı gibi yıl içinde hangi ayda çıktıysa bir sonraki yıl yeniden aynı ayda çıkarmak zorunda olunacak ya da o yıl içindeki kalan aylarla çalıştığı saatleri çarparak daha az Şua izninden yararlanmış olacaktır.
Yönetmeliğin bazı maddelerin uygulamadaki sıkıntılarını dile getirmek için ilgili yerlere ayrıntılı rapor hazırlanarak yeni uygulama tebliği yayınlanması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Saygılarımla