Şehir hastanesi sağlık hizmetine engel olacak

Gökçe Adar Çubukçıoğlu’nun sunduğu Gündem Kahvesi programına katılan Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açıldığı takdirde, vatandaşların doğru sağlık hizmet almasına en az 3 yıl engel olacağını söyledi.

9 Eylül TV’de Gökçe Adar Çubukçıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir’de devlet hastanelerinin kapatılacağı yönündeki iddialar hakkında açıklamalar yaptı. Kentteki devlet hastanelerin kapatıldığı takdirde, sağlık sektörünün adeta çökeceğini ifade eden Doğruyol, “Devlet hastanelerinin kapatılacağı yönünde açıklamalar yapıldı sonrasında kapatılmayacak ama statüsü değişecek şeklinde açıklamalar yapıldı. Statü değişikliği de kapatma demektir. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açıklaması demek, Bozyaka Eğitim Hastanesi, Tepecik Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Alsancak Devlet Hastanesi’nin kapatılması demektir. Zaten, şehir hastanesi açıyorsanız bu hastaneleri kapatmama lüksünüz yok. Hastaları nasıl bulacaksınız? Devlet hastanesi varken, insanlar o kadar uzak yere gitmezler ki. Şehir hastanesi açılıp, bir fiil çalışsa bile İzmir’in sağlık sektörünün en az 3 yılı ayakları yere basmayacak, doğru sağlık hizmetine engel olacak” ifadelerini kullandı.

‘OLANI YENİLESİNLER’
Şehir hastanesi yerine devlet hastanelerine yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Doğruyol, şunları söyledi: “Bu hastaneler bize uygun hastaneler değil. 2 bin yataklı bir hastanenin bu kentte yönetilmesi de mümkün değil. Vatandaşlar, küçücük hastanede bile nereye gideceğini bilmiyorlar. Devlet hastanelerimizin depreme dayanıklı olmadığı yönünde raporlar var. Binaların güçlenmesi, yenilenmesi lazım. Şehir hastanelerine yönelik çalışmalar yerine bu hastanelerin yenilenmesi şart.”

‘CUMHURİYET’E DÖNMELİYİZ’
Cumhuriyet’in ilk yıllarına dönülmesi gerektiğini söyleyen Doğruyol, şöyle konuştu: “Cumhuriyet Dönemi’nde, bir sürü ana çocuk merkezlerimiz, branş hastanelerimiz vardı. O zaman, sağlık çalışanlarımız daha mutlu çalışıyorlardı. Hastalarımız, daha iyi şartlarda hizmet alıyorlardı. Eğer bunlar, küçük sebepler ile kapatılmamış olsaydı pandemi döneminde kendi aşımızı üretip, koronavirüs sürecini çok daha iyi yönetebilmiştik. Cumhuriyet’in ilk döneminde ülkemizde var olan sağlık sistemini yeniden getirilmesi gerekiyor.”

‘Siyasetle karıştı’

Sağlık hizmetine siyasetin karıştığını söyleyen Doğruyol, “Kim daha çok siyasete yakınsa, o kişi bir hastanede başhekim oluyor. Bu işte bir gariplik yok mu? İktidarla alakası olan kişiler, bir yerlere geliyor. Pandemi döneminde, sağlık çalışanları çok büyük emek verdi. ‘Siz giderlerse gitsinler’ derseniz, olay kopar. Bizim insanımıza en iyi bizim milletimiz hizmet verir. Pandemi döneminde, 20 TL zam alan sağlık çalışanlarımız vardı. Sağlık Bakanlığı, ‘ek ödemeleri yüzde yüz artırdık’ diyor. Vatandaş buna inanıyor. Böyle bir şey yok” diye konuştu.