Kırmızı şeritli beyaz taksiler…

26.10.2022
A+
A-

Bu taksiler bildiğimiz taksilerden değil. Bu taksiler acil sağlık hizmeti vermesi gerekirken acil sağlık hizmetinden ziyade, vatandaş memnun olsun diye acil olmayan, ya da onun yakını, bunun tanıdığı diye vakaya gönderilen 112 ambulanslarımız. 112 Ambulanslarımızın gittikleri vakaların yaklaşık %70 i acil olmayan olaylara müdahaleden ibaret olduğunu neredeyse tüm 112 çalışanları ifade ediyor.

Tabi birde hastaneler arasında, ya da hastaneden eve evden hastaneye yapılan hasta sevkleri var. Bu türden yapılan hasta sevkleri, hastanın gönderildiği hastanede uzman doktorun olmaması. Uzman doktor olmayan pek çok hastanemiz de genellikle, nüfusuna hasta potansiyeline bakılmadan küçük ilçelere yapılmış olan hastaneler. Bir diğer hastaneye 15-20 km uzaklıkta başka hastane olmasına rağmen, biz sizin beldenize, ilçenize hastane yaptık demek için, yani yapılan hastaneden siyasi getiri elde etmek adına yapılmış olan, içinde doktorun hemşirenin olmadığı ilçe hastaneleri. Ve bu hastanelerimizden de il merkezlerimizde bulunan büyük hastanelere yapılan hasta sevklerinde kullanılan 112 acil sağlık hizmeti veren ambulanslarımız.

112 ambulanslarımızla hasta sevk edilebilir mi? 112 ambulanslarımızla acil durumlarda elbette hasta sevki yapılabilir. Derdimiz acil olan, bir hastaneden bir başka hastaneye sevk ihtiyacı olan hastalar değil elbette. Acil olmayıp, özellikle siyasi erklerin talebiyle yapılan, hastaların sevki. Ve özellikle ilçe hastanelerimizde uzman doktor olmadığı için, il merkezindeki büyük hastanelere yapılan hastaların sevkleri.

Hastane yapıyorsanız, hastanenin yatak sayısına göre hastanede bulunması gereken uzman doktorların kadrolarını da hastaneye yerleştirmek gerek. Yaptığınız hastaneye doktor hemşire veremiyorsanız beş bin, on bin, nüfuslu küçücük bir ilçeye kocaman hastane binaları yapmanın hiçbir mantığı manası yok. Bina için yapılan yatırıma yazık.

Vatandaşlarımız için binanın büyüklüğü değil, alacakları hizmetin kalitesi ve ulaşılabilirliği önemlidir. Bazı ilçe hastanelerine gezdiğimizde içinde bırakın hastayı personelle bile karşılaşamıyorsunuz.  Birde o hastanelere başhekim, müdür, başhemşire gibi idari kadro atamaları yaptığınızda üç memurun bir müdürü, beş hemşirenin bir başhemşiresi, üç doktorun bir başhekimi oluyor maalesef.

Hasta potansiyelinin yoğun olduğu bir başka hastanede 24 saat nöbet tutan doktorun, hemşirenin tuvalete gitmeye, yemek yemeye zamanı olmazken, siyaseten yapılmış olan söz konusu hastanelerdeki durumu kabul etmek mümkün değil. Sonuç; binası olan hastanenin içinin boş olması yani hastanede uzman doktorumuzun olmaması sonucunda hastanelere gelen hastaların genel itibarıyla diğer hastanelere sevk edilmesi sonucunda 112 ambulanslarımıza bindirilen iş yükü.

Peki, 112 ambulanslarımızın acil olmayan vakalarda ve hasta sevklerinde kullanılmasına neden karşıyız? Size ne zararı var derseniz?

Hangi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuna gitsek ambulansta görev yapan arkadaşların ortak derdi gittikleri 10 vakanın yaklaşık 7 sinin acil olmaması ve hasta sevkleri. Peki, acil vaka nedir? Acil vaka ölüm riski taşıyan vakalardır. Mesela kalp krizi, suda boğulma, trafik kazası, terör, sabotaj, kurşunlama, bıçaklama, kavga vb. yüksekten düşme, ciddi iş kazaları, uzuv kopmaları, elektrik çarpması, donma, soğuk çarpması, zehirlenmeler, ciddi yanıklar, ani felçler vb. gibi durumlar acil durumlardır. Mesela 10 gündür ayağı ağrıyan vaka acil değildir. Genel durumu iyi olan ölüm riski olmayan hiçbir hasta sevki uygun değildir. Ve 112 ambulanslarımızın görevi değildir.

Ambulansı acil olmayan vakaya gönderdiğinizde ambulansın bölgesi boş kalacağından ya da daha uzaktaki ambulansın vakaya yetişmesi gecikeceğinden bir başka vatandaşın ölümüne sebep olunabilir.

İller arasında acil olmayan hasta sevklerinde personelin mesaisi, aracın yakıtı, amortismanı kamu zararıdır.

Sonuç olarak, 112 ambulanslarımızın acil vakalar dışında, kırmızı şeritli beyaz taksiler gibi kullanılmasının önüne geçilmelidir.