Enflasyona ezdirilmeyen memur ve emekliler…
Kasım ayı enflasyon oranları;
TÜİK verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında aylık bazda yüzde 3,28, yıllık enflasyon ise yüzde 61,98.
Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise Kasım ayında TÜFE aylık bazda yüzde 5,58, yıllık bazda artış ise yüzde 129,27. İki araştırmanın arasındaki fark yüzde yüzden fazla. Hangisine inanalım derseniz elbette inandırıcılığını kaybetmiş olan TÜİK’in verilerine değil.
TÜİK’in temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım aylarını kapsayan 5 aylık enflasyonu, yüzde 33.6. Açıklanan 5 aylık enflasyon rakamına göre memur ve memur emeklileri açısından yüzde 27.6’lık enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 15’lik zam oranına enflasyon farkı da eklendiğinde, memur ve emeklilerine en az 42.6’lık zam oranı kesinleşmiş oluyor. Asıl zam oranı, Aralık ayı enflasyonun açıklanmasıyla birlikte TÜİK’in Temmuz-Aralık dönemi 6 aylık enflasyon rakamıyla kesinleşecek.
11 Aralıkta TBMM’de görüşülmeye başlanan ve 24 Aralıkta bitirilmesi planlanan bütçe görüşmelerinde, memur, işçi, emekli maaşlarında yapılması gereken düzenlemelerde ele alınacak.
Vatandaşlarımızın gelirleri, ödeyeceği vergiler ve bütün harcamalarının da ele alınacağı 2024 yılı bütçesi 2024 yılının ekonomik olarak iskeletini oluşturuyor. Her bütçe de olduğu gibi 2024 yılı bütçesi de işçi, memur, emekli, asgari ücretli gibi sabit ücretlilerin beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak. Bu güne dek sabit ücretlilere enflasyona ezdirmedik diyen mevcut hükümetin sözleri maalesef yine havada kalacak.
2024 yılı bütçesi, alım gücü her geçen gün düşen memurun, 7500 TL aylık alan emeklinin ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak.
2023 yılı başında vergi ve harçlara yapılan zam yüzde 122.3 idi. Bakalım bu yıl bütçeden ne kadar zam çıkacak?
Kamu çalışanları 2023 yılı sözde enflasyon oranında yapılan maaş artışlarının oldukça altında kalmıştır. Ayrıca temmuz ayında seyyanen verilen 8 bin 77 TL’lik maaş zammının taban aylığa yapılmayıp, emekli maaşlarına yansıtılmamasıyla birlikte emekli maaşı çalışırken alınan ücretin yaklaşık yarısına tekabül etmektedir. Seyyanen ödenen 8 bin 77 TL’lik ücretin emekli maaşlarına yansımamasıyla emekli maaşları ile ödenen pirim, kadro, çalışma hayatı ve emeklilik arasındaki ilinti tamamen ortadan kalkmıştır.
TCMB’nin 2024 yılına ilişkin TÜFE hedefi % 36. Kamu görevlilerine öngörülen zam yüzde 26,5.
2024 yılı devletin alacaklarına uygulayacağı artış oranının yüzde 58,46 olduğu yerde, kamu, çalışanlarına yüzde 26,5 zam yapılmasının adaleti nerededir?
TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan teklif çerçevesinde yapılacak düzenlemelerle kamu çalışanlarının ve emeklilerin sorunları en aza indirilmelidir. Bu çerçevede enflasyon beklentilerinin bile gerisinde kalan memur maaş zamlarının güncellenerek alım gücündeki düşüşün önüne geçilmelidir.
Ülkemizin her bir köşesinde deprem, sel, yangın, afet demeden en iyi kamu hizmetini üretmek için çaba sarf eden ve milli gelire büyük katkıda bulunan memurlarımızın, işçilerimizin menfaatleri bütçelerde korunmalıdır.