Ahmet Doğruyol: “Mültecilerin geri dönüşü sağlık sektörünü rahatlatır”

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Suriyelilerin geri dönüşünün sağlık sektörüne yansımaları üzerine önemli açıklamalarda ve tespitlerde bulundu. Başkan Doğruyol, mültecilerin ülkelerine dönme ihtimallerinin sağlık sektörüne çok büyük artısı olacağını vurguladı.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Türkiye’de yaşayan mültecilerin geri dönüş ihtimalinin sağlık sektörüne yansımaları üzerine önemli tespitlerde ve açıklamalarda bulundu. Ahmet Doğruyol, “Mültecilerin geri dönmesinin sağlık sektörüne çok büyük bir artısı olur. Çünkü bizim şu an devlet hastanelerimizde randevu taleplerinin neredeyse yüzde 8-10u  Suriyeli mültecilerden oluşmaktadır.” diye konuştu.

“Suriye politikamız başından beri yanlış”

Türkiye’nin Suriye politikasının en başından beri yanlış olduğunu belirten ve mültecilerin hızlı bir şekilde ülkelerine dönmesi gerektiğini aktaran Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Türkiye’nin Suriye politikası bize göre başından beri yanlış. Önceden bizim Suriye sınırımız mayınlı araziydi, ilk etapta mayınlı bölgenin temizlenmesi yönünde bir takım girişimlerde bulunuldu. Bu gelişmeler Suriye İç Savaşa girmeden önce gerçekleşti, demek ki bu bazı gelişmelerin önceden hazırlandığını gösteriyor. Suriyeliler iç savaş bahanesiyle birlikte sınırın her yerinden ülkemize akın akın geldiler.” dedi.

“Suriyelerin ülkelerine dönmesi gerekmektedir”

2011’de başlayan iç savaşın başlangıcında Türkiye’nin Suriye sınırına yakın bölgelerde tampon bölgeler oluşturması gerektiğini belirten ve sınırdan geçen mültecilerin Türkiye’nin kentlerine yayılmaması gerektiğini aktaran Başkan Doğruyol, “İnsani olarak bakıldığında elbette kadınlar ve çocuklar savaştan korunmak için komşu ülkeye geçebilir ama bununla ilgili belirli standartlar oluşturulmalıydı. Türkiyenin Suriye sınırına yakın yerlerde tampon bölgeler oluşturulmalıydı. Sınırdan geçen mülteci; İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da olmamalıydı. Şimdi ne oldu? Türkiye’ni her yer yerine bir şekilde mülteciler yayıldı. Bununla beraber Esad faktörü vardı. Son gelişmelerle birlikte Esad ve Baas Partisi yok, artık mültecilerin Türkiye’de olmalarıyla ilgili gerekçe ortadan kalkmıştır. Ülkemizdeki mültecilerle ilgili olan durum bizim sosyal yapımızı bozmuştur. Kimi ifadelere göre 10 milyon kimilerine göre 12 milyon mültecinin, Türkiye’de yaşadığına dair önemli göstergeler var. Şu an oluşan koşullarda Suriyelerin hızlı bir şekilde ülkelerine dönmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“AB fonlarından 1 lira geliyorsa Türkiye 5 lira harcıyor”

Ayrıca, mültecilerin ülkelerine dönmesinin sağlık sektörüne büyük artısı olacağının altını çizen Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Mültecilerin geri dönmesinin sağlık sektörüne çok büyük bir artısı olur. Çünkü bizim şu an devlet hastanelerimizde randevu taleplerinin neredeyse yüzde 8-10u  Suriyeli mültecilerden oluşmaktadır. Birde şöyle bir algı var, bizim kendi vatandaşımız doktora gittiğinde hasta olan muayne olur ama mültecilerde bu durum böyle değil örneğin, anne randevu alıyor ve çocuklarıyla birlikte gidip tedavi oluyor. Örnek veriyorum, dişim ağrıyor diye biri gidiyor, bir bakıyorsun üçünün de kimliği hastanenin acilinde başvuruda bulunulmuş. Bunları kendilerinde hak olarak görüyorlar. Bu neticede devlete ve millete yük olarak geri dönüyor. Suriyelilerle ilgili  AB fonlarından 1 lira geliyorsa, Türkiye 5 lira harcıyor. Bu da ortada olan bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Eğer Suriyelilerin geri gitmesiyle ilgili gerekçeler ortadan kalktıysa bence bir an önce memleketlerine geri dönmeleri gerekmektedir.” diye konuştu.