Depremzede vatandaşlarımız sıkıntılı.

04.11.2021
A+
A-

İzmir İlimizde, bir yıl önce, 30 Ekim 2020 günü saat 14.51’de, merkez üssü Yunanistan’ın Sisam Adası açıklarında olup, yaklaşık 16 saniye süren depremde sonuç; 117 ölü; 1.034 yaralı; 15.000 evsiz.

Geçen bir yıllık sürede depremde evleri yıkılan, ağır hasarlı olan, orta hasarlı olan vatandaşlarımızın mağduriyetleri için bu güne dek neler yapıldı?

Depremden bu güne kadar geçen süre içerisinde, yıkılan binalarda sorumluluğu olan müteahhitler yada, bina yapıldıktan sonra binaya verilen zararlarda yani, kesilen kolonlarda payları olan sorumlular ne durumda. Yargılandılar mı? Yargılanacaklar mı?

Ailelerini kaybeden aile fertlerinin yüreklerine bir nebze de olsa su serpilebilecek mi? Yada binaların yıkılmasından sorumlu olanlar yine sırtlarını birilerine dayayıp, huzurlarını hiç bozmayacaklar mı?

Konuyla ilgili bilgi almak adına, konuyu birinci ağızdan öğrenmek için, depremden etkilenen evleri yıkılan tanıdıklarımıza sorduk.

Durum nedir?

Ağır hasarlı olan bina sahiplerine bir yıllık kira ücreti karşılığı olarak 8000 TL ve 5000 taşıma ücreti ödenmiş. Ağır hasarlı bina sahiplerine eşya yardımı yapılacak diye söz verildiğini, eşya yardımının yapılmadığı da depremzedelerin ifadeleri arasında.

Depremde daha çok can kaybının ve yıkımın gerçekleştiği Bayraklı ilçesinin öncelikli olduğunu, Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde evleri yıkılan vatandaşların ise kısmen unutulduğu,

Mesela; Depremzedelerden biri, Karşıyaka ilçemizde depremden etkilenen vatandaşlarımızın listesinin yaklaşık iki buçuk ay sonra (13 ocak 2021) valiliğe verildiğini ifade ediyor.

Bu gün depremzedelerimizin en önemli sıkıntısı konut sıkıntısı.

Evini kaybeden vatandaşlarımız konut sıkıntısı ile ilgili der ki;

Evleri tamamen yıkılanların evlerini Toki yapıyor.

Ancak yeni yapılacak binaların metrekaresinin, asansör hava boşluğu derken dairelerin küçüldüğü, 120-130 metrekare olan evin, 77 metre kareye düşürüldüğünü, yapılacak olan tüm binalar için emsal artışlarının verilmesi gerektiği, yani kat sayısının artırılarak zaten zor durumda olan depremzedelerin birde para ödemekten kurtulmaları gerektiği, Bayraklı ilçesinde emsal artışına gidildiği, Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde halen bir gelişmenin olmadığı, söylenenler arasında. Müteahhitlere para ödeyemeyecek olan vatandaşlarımızın arsa payını başkasının almasıyla daha büyük mağduriyetlerinde ortaya çıkabileceği de gerçek.

Tokinin yaptığı konutlarda ödeme planlarının henüz belli olmadığını önümüzdeki süreçte Tokinin ödeme planını çıkaracağını, ancak, evini kendi imkanlarıyla yaptıranlardan, çoğunluğu emekli olan depremzede vatandaşlarımızdan müteahhitlerin 400 bin TL ile 600 bin TL arası para istedikleri, ödemede büyük zorlukların yaşanacağı ifade ediliyor.

Vatandaşlarımızın talebi depremden yıkılan, yada yıkılıp yapılacak olan binaların 7206 sayılı afet yasası kapsamında, 2 yıl ön ödemesiz 20 yılda ödeme yapmaları. Ve bu hakkın tüm depremzedelere verilmesi.

Depremzedelerin, inşaat yapımındaki harçlardan muaf olması da talepler arasında.

Binaların yeniden yapılması için, komisyonların kurulduğu, kurulan komisyon üyelerinin kendilerine maaş bağladığı, kendi daireleri için para ödemeyecekleri de konuşulanlar arsında.

Müteahhitlerle yapılan ucu açık sözleşmelerden doğabilecek mağduriyetlerin de yaşanabileceği söylenmekte.

Depremzedeler derki; binalarımızı devlet yapsın. Paramız gidecekse de devlete gitsin. Bizi müteahhitlerin insafına bırakmayın. Bizler evlerimizi, hisselerimizi kurtarma derdine düştük. Derler.

Gerek emsal artışları yapılarak, gerek devlet desteğiyle depremzede vatandaşlarımızın evlerini yapıp bir an önce teslim etmekte büyük fayda var. Yetkililere duyurulur.