Hep aynı senaryo.

01.09.2023
A+
A-

Konu memur maaşları. 

Sözde toplu sözleşmeler başladığı günden bu yana hep söyledik. Söylediklerimiz tek tek çıktı.

Boşa zaman kaybetmeyin bu toplu sözleşmeden bir şey çıkmaz dedik. Çıkmadı. 

Ve her iki yılda bir yapılan toplu sözleşmelerin son raundu olan hakem kurulundayız. 

Eğer hakem kurulunun sonucundan umutlu olan bir tek memurumuzvarsa, biliniz ki o memur arkadaşımız hayal dünyasındadır. Hakem kurulundan da bir şey çıkmaz.

Neden böyle söylüyoruz? Toplu sözleşme kanununun yapısından ve yaklaşık 15 yıldan bu yana yapılan toplu sözleşme tecrübelerimizden dolayı diyoruz.

Yetkili sendikanın istediği zam %70, hükümetin teklifi %25. Merkez bankasının 2024 yılı enflasyon tahmini %33. Mevcut hükümetin bu teklifi, memuru emekliyi sokağa davet etmektir. 

Peki hükümetin memura yaptığı son teklife göre 2024 yılı ilk 6 ay %15, ikinci 6 ay %10 ve 2025 yılı için ilk 6 ay %6, ikinci 6 ay %5 hakem kurulunda bu teklifin üzerine ne verilir? 

Beklentimiz en fazla hükümetin teliflerinin üzerine 1 er puan daha ilave edilir. Belki o bir puanlar bile ilave edilmez. 

Mesela bu güne kadar yapılan toplu sözleşmelerde,

2012 yılı için hükümetin teklifi 3,5+4 hakem kurulunun verdiği 4+4,

2013 yılı için hükümetin teklifi 3+3, hakem kurulunun verdiği 3+3, 

2020 yılı için hükümetin teklifi 4+4 hakem kurulu verdiği 4+4,

2021 yılı için hükümetin teklifi 3+3 hakem kurulunun verdiği 3+3,

Görüldüğü gibi hakem kurulunun memurun lehinde olabilecek bir kararı bu güne dek olmamış.

Yetkili sendika Memur Sen 2010 yılında yapılan referandumda “memura toplu sözleşme geliyor” diyerek, alanlarda EVET oyu istemişti. Bu gün ise aynı Memur Sen “ tolu sözleşme kanunu yetersiz değişmeli” diyor. Oysa biz o tarihte de “böyle toplu sözleşme yasası olmaz” diyorduk.

Yetkili sendika Memur Sen’in toplu sözleşmelerdeki başarısızlığına rağmen halen, “kazandık, başardık” gibi ifadeler kullanmasını anlamak mümkün değil.

Enflasyon farklarının aylık ödenmesini, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını, bayram ikramiyesinin 4.850 lira olarak devlet memurlarına verilmesini, 7.650 lira kira yardımı, gelir vergisinin %15’e sabitlenmesini isteyen yetkili sendikanın bu taleplerinin hiç birinin olmamasına rağmen neyi kazandıklarını merak etmemek mümkün değil. 

Toplu sözleşmeleri nesrinden bakarsanız bakın sonuç sıfır. Ağustos ayı boyunca talepleri “tasnif yapıyoruz!” diyerek devlet memurlarını oyalayan memur sen, 6 dönemdir yapılan ve 7. dönemi de yapılmakta olan toplu sözleşme tiyatrosunun sonuna geldi. 

Toplu sözleşme devam ederken, sendika tarihinde görülmemiş olanklimalı salonlarda eylemcik yapan, sahada ve alanda en ufak bir izi olmayan, emeğin ve alın terinin sömürülmesinde bizzat başrol oynayan yetkili sendikanın kazanımları neymiş biliyor musunuz? 

Şu konuda çalışılacak. Bu konu görüşülecek. Şeklindeki cek-caklı biten cümleler. Tabi birde her dönem gündeme gelen bir türlü anlayamadığımız Cuma namazı ve helal gıda meseleleri.

30 yıllık memurum bu güne dek, bir tek amirin, memura Cuma namazına gidemezsin dediğine şahit olmadım. Elbette Cuma namazına gidiyorum deyip, yarım saatte geleceği namazdan iki saatte geleni amir müdahale edecektir.

Hükümetin memura oldukça düşük teklif sunmasının arka planın da ise, 2024 yılı mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerden önce yılbaşında ilave seçim zammı vererek yerel seçimlerde avantaj sağlamayı hedeflediği de iddialar arasında. 

Maalesef hep aynı senaryo. Sağlıcakla kalın.