20 yıllık ambulanslar…
Ambulanslarımız acil sağlık hizmetleri sistemimizin en önemli köşe taşlarından biri. Yaptıkları görevden dolayı, hızlı hareket etme zorunlulukları da ortada. Bundan dolayı da ambulansların yeni olması, sık arıza yapmaması oldukça önemli.
8 Ocak 2025 Tarihli Resmî Gazetede yayınlanan yeni ambulans yönetmeliğine göre ise,
112 Acil Sağlık hizmeti veren ambulansların kullanım süreleri 15 yıldan 20 yıla çıkartıldı.
Bilindiği gibi 112 Ambulanslarımız sürekli trafikte bulunan araçlardır. Özel kullanılan şahsi araçlarımızı bir kişi kullanırken ambulansları pek çok kişi kullanmaktadır.
Dolayısıyla araçların yıpranması da beklenenden daha hızı olmaktadır.
Özel araçlarımızın bile, 20 yılda ne kadar çok yıprandığını düşünürsek, hatta yaşı büyük olan araçların zaman zaman, trafikten çıkartılması için ÖTV indirimlerinin yapıldığını da göz önüne alırsak, 20 yıllık (240 aylık) ambulansların acil sağlık hizmetlerinde kullanılması, çalışanlarımızı, sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızı ve trafikte bulunan diğer sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır.
20 yıllık ambulansın sağlık hizmetleri sunumunda kullanılmasının her yönden uygun olmadığını ifade etmek isteriz. Tasarruf tedbirleri çerçevesinde böyle bir kararın alındığını düşünsekte, bazı kamu kurumlarımıza alınan binlerce hizmet aracını görmekteyiz.
Oysa ki, sağlık hizmeti veren Sağlık Bakanlığımıza da gerekli ödenekler sağlanmalı gerekli olan ambulans yenilenmeleri de yapılmalıdır. Ayrıca ambulansların yıllarının baz alındığı kadar, yaptıkları km de önemlidir. 20 yıllık bir ambulansın 1 milyon km. den daha fazla yol yapması olası bir durumdur. 20 yıllık bir araç amortismanını tamamlamış olan bir araçtır.
Bu araçların bakım masraflarının, yakıt masraflarının yeni araçlara göre çok daha yüksek olacağı bilinen gerçektir. Ambulansların kullanımının 20 yıla çıkartılması, “kaş yapalım derken göz çıkarmak” olarak tabir edilebilir. Kamu yararı açısından, alınan kararın yeniden gözden geçirilmesinde büyük yarar olacaktır.
Bunun yanında birde ambulans olarak tanımlanmış olan hasta nakil araçlarımız var. Hastaneden hastaneye, evden hastaneye, hastaneden eve hasta taşıyan bu araçların bundan sonra gri renkte olacağı ve üzerlerinde ambulans yazısının olmayacağı da aynı yönetmelikte geçmekte. Üzerinde ambulans yazısı olmayan, tepe lambası olmayan bir aracı trafikte kim dikkate alsın ki?
Hasta nakil aracı olarak tanımlanan gri renkteki ambulansın içindeki hasta kötüleşse hesabını kim verecek?
Ticarileşen Devlet Hastaneleri, Devlete maliyeti çok yüksek olan şehir hastanelerine oluk oluk para aktarılırken, tedaviye ihtiyacı olan hastayı taşıyan ambulanslardan tasarruf olmaz. Olmamalı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında, belediye başkanlığı döneminde cenaze arabalarını Mercedes marka araçlardan oluşturduğunu ifade etmişti.
Ölülerimizin Mercedes’e binmesinin bir manası olmaz ama,dirilerimizin yeni sağlıklı ambulanslara binmesi önemli.